Samhälle
Kultur
OL Gräver
Underhållning
På Campus

Kan förväntningar göra oss lyckliga?

Lina Löfstrand - Authorlina.lofstrand@osqledaren.se

My Andersson - Illustratormy.andersson@osqledaren.se

Hur sätter man sina förväntningar för att inte bli besviken senare? Vilken strategi är bäst när man fattar beslut? Vinner man på att anstränga sig för att maximera allt man gör, eller är det bättre att bara välja något som får jobbet gjort?

Jag blev nyligen inbjuden till ett födelsedagsfirande för två nyblivna tioåringar som jag egentligen inte känner så bra. Födelsedagskalas är alltid kul, så det var självklart att jag skulle gå dit. Men med en inbjudan kommer också många frågor som måste besvaras. Vad ger man i födelsedagspresent till en tioåring? Vad tycker barn om, och hur ska jag se till att inte råka ge dem något “töntigt”, så att de fortsätter tycka att jag är cool, och helst blir lite imponerade över hur bra jag är på presenter? Hur pass fixad ska jag vara, och vilken tid ska jag dyka upp? Många roliga situationer kan lätt bli stressmoment när man blir fixerad vid att göra allt rätt, men hur gör man om man verkligen vill se till att utfallet blir perfekt? Och hur mycket tjänar man egentligen på att stressa upp sig över varje scenario?

Vi människor är just nu mer framgångsrika än någonsin. Vi har bättre teknologi, fler tjänster tillgängliga när vi behöver dem, och vi har i snitt mer pengar än förr. Vi har heller aldrig tidigare varit lika missnöjda och olyckliga. En del av det är bättre rapportering av psykisk ohälsa, en annan del är fler valmöjligheter och stressen som kommer av det, men en stor del är också våra förväntningar. När vi får många valmöjligheter presenterade för oss är nog det vanligaste att vi försöker välja det alternativ vi tror kommer ge bäst utfall. Ofta försöker vi se situationen framför oss, och vi föreställer oss hur bra allt kommer bli efter att vi har valt det där perfekta alternativet. Eftersom verkligheten sällan är perfekt är risken dock stor att vi blir besvikna när resultatet inte blir lika härligt som vi har tänkt oss. Vi blir missnöjda, och – när detta fortsätter hända gång på gång – olyckliga.

Skulle mitt presentdilemma få dig att spendera timtal på google i jakt på svar på vad en tioåring egentligen vill ha, för att sedan inte köpa något förrän du utforskat varenda hörn i varje butik? Då är du sannolikt en maximizer – en person som strävar efter att få ut så mycket som möjligt från varje val du gör. För att uppnå bästa möjliga utfall är maximizers redo att investera en hel del tid och energi i jakt på det bästa alternativet, och de är ofta perfektionister. När beslutet väl är taget har de dessutom en tendens att ifrågasätta det, och fundera länge på om det kanske hade funnits ett bättre alternativ. Motsatsen till maximizers är “satisficers” – individer som letar efter ett alternativ som helt enkelt är bra nog. I jakten på den där födelsedagspresenten skulle de antagligen besöka en eller ett par affärer, och nöja sig så fort något passande dök upp. Dessa personer frågar sig om beslutet uppfyller deras behov, och när det är bestämt spenderar de ingen tid på att ångra sig. Även om ett bättre alternativ dyker upp i efterhand är satisficers fortsatt nöjda. Enligt forskning upplever maximizers mindre lycka, sämre självförtroende och mer ånger, samtidigt som de får i snitt 20 procent högre ingångslön än satisficers. Man skulle alltså kunna påstå att maximizers ofta lyckas bättre än satisficers, men är de nöjda?

En bronsmedaljör är ofta mer nöjd än en silvermedaljör, då silvermedaljören hade hoppats på guld, medan bronsmedaljören är lättad över att ha kommit på tredje plats istället för fjärde. En person som har tittat på internet och i resebroschyrer blir ibland besviken när denne äntligen kommer fram till resmålet och inser att det i själva verket är trångt, fullt av folk, och inte lika ståtligt och med samma fina filter som på bilderna. Ett barn som får höra att hen är speciell och kommer bli en superstjärna har stor risk att bli besviken senare i livet när detta inte inträffar. Om födelsedagsbarnen inte verkligen älskar mina presenter så som jag har målat upp i mitt huvud är det lätt att jag börjar tänka att jag har svikit dem. När vi hela tiden förväntar oss det bästa blir vi besvikna om verkligheten inte lever upp till det, oavsett hur bra vi får det.

Att uppnå bästa möjliga utfall i allt i livet är i princip omöjligt, och resultatet av maximizing blir därför ofta ånger, övertänkande och besvikelse. Maximizers har dessutom en tendens att i hög grad klandra sig själva för eventuella misslyckanden, och inte ta hänsyn till yttre faktorer och begränsningar som ligger utom deras kontroll. Trots till synes bättre resultat har maximizers därför sämre självförtroende än satisficers, och många lider av ‘FOBO’ - fear of better options. Tänk om jag bestämmer mig för det här nu, men det sedan dyker upp något bättre? Sådana här tankar kan vara nästintill paralyserande, och gör att även enkla beslut blir svåra och tidskrävande att fatta för en maximizer. Vid en middagsrestaurang kanske en maximizer gärna läser menyn i förväg, går igenom alla sidor noga och föreställer sig hur det kommer smaka och se ut, för att sedan bli osäker om någon annan beställer in något som låter bättre. En satisficer tar däremot en snabbtitt på menyn, kanske kikar vad folk runtomkring äter, och bestämmer sig på några minuter. Och får oftast en god middag.

Så hur ska vi sätta våra förväntningar för att slippa bli besvikna? Det bästa vore att undvika impulsiva beslut utan eftertanke, och samtidigt komma ihåg att man inte behöver granska varje situation in i minsta detalj. Kanske räcker det att vara en satisficer för de flesta vardagliga besluten, men att maximera när det verkligen gäller, om beslutet har stor påverkan på framtiden. Vid dessa tillfällen är det dock viktigt att återgå till satisficing så fort beslutet är fattat, för att undvika att ifrågasätta det för mycket i efterhand. Maximizers och satisficers kan nog lära mycket av varandra – om man har en tendens att övertänka kan man börja med att stryka några alternativ, och om man alltid tar väldigt lätt på beslut kan det vara värt att fundera lite extra, och kanske överväga potentiella för- och nackdelar. I mitt fall, när presenten till sist är fixad och kläderna är utvalda, kan jag äntligen omvandlas till en satisficer. Presentpapper och gratulationskort är också viktiga, men jag är säker på att jag ska kunna hitta några som duger alldeles fint.

Publicerad: 2022-12-19

Ansvarig utgivare: Raquel Frescia
© 2008 - 2024 Osqledaren.