Samhälle
Kultur
OL Gräver
Underhållning
På Campus

Boosta karriären med THS

Näringslivschef | Head of Business Relations, Erik Nordlöf - Authornaringsliv@ths.kth.se

Projektledare THS Armada | Project manager of THS Armada, Filip Rydén - Authorarmada@ths.kth.se

Armada - Photographera@armada.nu

Att veta var man hamnar efter studierna är ungefär som att veta vad man kommer att äta om ett år, man har inte den blekaste aning. Många studenter vet om de stora företagen inom deras bransch och att dem kan jobba där efter studierna - men vet ofta inte om vilka andra möjligheter som finns.

Hur vet man vad det finns för möjligheter?

Det är egentligen ganska simpelt. Se till att gå på många event där du får träffa företag, och delta på arbetsmarknadsmässor. Event är verkligen perfekta tillfällen att få se företag presentera sig och ger dig även möjlighet att ställa frågor i lugn och ro. Företag älskar att träffa studenter och är mer än glada att prata med er samt besvara era frågor. Så var inte blyg!

Mässor kan vara lite mer intensiva och hektiska, men är en utmärkt möjlighet att få träffa många företag på kort tid. Tips här kan vara att träffa många men inte alla företag, de mest intressanta företagen ska ta störst del av din tid. Alla sektioner har sina egna mässor och event som är nischade mot just sina studenter. Dessutom arrangerar THS mässor och event som berör alla medlemmar, med andra ord, se till att följa både din sektion och THS för att inte missa event som är relevanta för dig. Viktigt att tänka på är att det finns väldigt många studenter på KTH, så om du vill sticka ut ur mängden bör du sträva efter att se attraktiv ut för företaget.

Hur får man kontakt med företagen?

Ta det seriöst! De handlar inte om att du måste dyka upp i en dyr kostym, men du ska inte heller glida in i mjukisbyxor. Ha en seriös klädsel och se vårdad ut, det räcker! Företagen kommer garanterat märka huruvida du tar det på allvar eller inte, redan där sker första filtreringen. Med det sagt gäller det att sticka ut, så hur gör man det då? Ett uppdaterat och snyggt CV är definitivt en bra start. Se ditt CV som en möjlighet att visa upp dig, inte som ett onödigt dokument ingen bryr sig om. LinkedIn är också ett väldigt hett tips. Inte bara finns det rikligt med annonser där utan även möjligheten att connecta med folk och företag. Om du ännu inte skaffat LinkedIn borde du göra det, nu! På så vis kan du utan någon ansträngning komma i kontakt med massor av intressanta profiler från arbetslivet redan idag.

Är det viktigt att börja redan nu?

Ja! 3-5 år kanske verka som en lång tid och att det inte är någon panik, men tiden på KTH går extremt fort och när du minst anar det ska du söka ex-jobb och då är det bra att ha kontakter och kunskap om vad som finns där ute. Trots att det är för få ingenjörer i Sverige så kommer det att vara konkurrens. Då är det bra att ha kontakter som du kan nå ut till och kolla om de har en position hos dem. Headhuntande på LinkedIn är också extremt vanligt och det börjar tidigt så bli inte förvånade när en rekryterar hör av sig!

Publicerad: 2022-09-12

Ansvarig utgivare: Raquel Frescia
© 2008 - 2024 Osqledaren.