Samhälle
Kultur
OL Gräver
Underhållning
På Campus

Påverka dina studier

Filip Axelsson - Authorfilip.axelsson@osqledaren.se

När man är mitt i studentlivet finns det så mycket kul och intressant att man nästan glömmer bort varför man ens är här. Man ska ju plugga också! Vad ska man tänka på i plugget? Vad är annorlunda från gymnasieplugg? Och vad kan vi studenter göra för att påverka vår utbildning?

För det första vill jag passa på att säga grattis och välkommen till KTH! För det andra vill jag introducera mig. Jag heter Filip och är Chef för Utbildningsinflytande på THS, Tekniska Högskolans Studentkår, och kommer i den här artikeln vara din guide för din studietid. Framför dig har du ett par år av nya vänner, nya intryck och förstås intensivt plugg. Men ta det lugnt! Det kommer gå finfint!

Att plugga på högskola är ganska annorlunda än att plugga på gymnasiet. Man har både mer frihet men samtidigt också mer ansvar. Det kommer ta en stund att vänja sig och det är helt ok. Du kommer ha möjlighet att själv välja när och hur du pluggar – exempelvis är de flesta lektioner helt frivilliga – men du måste också själv hålla koll på deadlines och se till att du hänger med i kursen. Planering är A och O!

På KTH finns program i allt från Arkitektur till Teknisk fysik och alla program är annorlunda. Det som alla har gemensamt är att programmen består av enskilda kurser och slutar i ett examensarbete. Än så länge så låter det bekant om du gått på gymnasiet men härifrån slutar likheterna. Exempelvis så går man inte från kurs till kurs automatiskt, utan man måste anmäla sig. Samma gäller för tentor (skriftliga prov) så håll koll! Är du inte anmäld så får du inte ta tentan!

Vissa tycker att det är ganska skönt att man är mer anonym på högskolan än vad man var på gymnasiet. Andra saknar kontakten man hade med sina lärare. Var dock inte rädd för att höra av dig om du har frågor – eller gå fram i pausen! Speciellt de assistenterna som håller i övningstillfällen (lektioner mellan föreläsningarna där man löser uppgifter) brukar vara bra personer om det finns något man inte förstår.

”Studenterna har rätt att vara representerade när beslut fattas eller beredning sker som har betydelse för utbildningen eller studenternas situation.”

- Högskolelagen kapitel 2 paragraf 7

Bland det coolaste med högskoleutbildning är att vi studenter har möjlighet att påverka vår utbildning. Det kan vara så pass enkelt att gå fram till läraren i pausen och berätta vad du tycker om hur kursen fungerar. Här på KTH finns också ett system med kurs- och studienämnder som jobbar direkt med lärarna på programmen för att förbättra kurserna baserat på vad vi studenter tycker om dem. Studienämnderna består av studenter som engagerar sig för att hjälpa sina studiekamrater, och får tillfälle att växa som person på köpet. Så engagera dig!

Under min studietid här på KTH så är det just i studentinflytande som jag engagerat mig och ärligt talat så är det en av det bästa jag gjort. Ibland har det varit körigt men alltid intressant och givande. Man får träffa de mest engagerade lärarna på KTH och lär sig otroligt mycket om hur organisationer fungerar. Dessutom finns det ingen bättre känsla än att få hjälpa dina medstudenter!

För att engagera dig, gå med i din sektions studienämnd. Du kommer få höra mer om det under mottagningen i augusti. Tagga tagga!

Publicerad: 2022-09-13

Ansvarig utgivare: Raquel Frescia
© 2008 - 2024 Osqledaren.