Samhälle
Kultur
OL Gräver
Underhållning
På Campus

Om fri vilja, beslut och ödet

Ayana Musaev - Authorosqledaren@ths.kth.se

Vendela Hamberg - Illustratorosqledaren@ths.kth.se

Låt säga att vi går tillbaka till en punkt i tiden låter universum åter utspela sig. Jag vill påstå att allt kommer att utspela sig på exakt samma sätt som det har gjort för oss - och att du ännu en gång kommer sitta och läsa denna text.

Alla val som människan en gång har tagit, kommer hen att ta igen. Detta kan förklaras av determinismen. Determinism är ett filosofiskt begrepp och en världsåskådning som säger att allt som sker bestäms av tidigare orsaker, baserat på fysikens lagar och biologi. Atomerna och neutronerna som din hjärna består av följer trots allt samma förhållanden som resten av universum. Hjärnans synapser däremot, signalsystemet som styr våra sinnen, går inte att förutsäga, för de beter sig slumpmässigt ibland.

När jag först satte mig ner med ämnet trodde jag att jag skulle hitta ett intressant svar på vad som styr oss när vi röstar i riksdagsvalet. Eller vad som kan få oss att byta partitillhörighet. Vad jag fann var att vi bara har våra arv att tacka, både det kulturella och det biologiska.

Ett recept för att ta bra beslut brukar vara att överväga hur olika val får dig att känna och läsa in dig på relevant fakta. Om du bestämmer dig för att se över det du tror på, du kan då ändra någon uppfattning eller så finner du bara att det överensstämmer med dina tidigare åsikten. Något som enligt determinismen var förutbestämt.

Determinism är en knivig världsåskådning Det kan både underlätta och försvåra vid val av parti (och i allt annat). Vi behöver genomgå de erfarenheter som krävs för att få oss att tycka att vissa ämnen är viktigare än andra, erfarenheter som vi inte alltid kan styra över om de händer oss. Eftersom du nu har läst denna text har du fått ännu en erfarenhet. En utmaning för att se över dina tidigare viljor och en orsak till att dra en funderare över dina framtida val. Kan detta vara knuffen du behöver för att överväga dina tidigare åsikter? Samtidigt kan determinism vara en utmärkt ursäkt att anse att ens handlingar och tycken är redan bestämda. Alltså behöver vi inte anstränga oss utöver det vi gör nu och bara leva livet utan att ge andra och oss själva någon vidare eftertanke.

Vi kan däremot inte falla för att inte ta några beslut alls för då faller vi för fatalism, vetskapen att vi har ett öde riskerar att få oss obrydda. En av många filosofer som tacklat ämnet är Arthur Schopenhauer, han sa: ”Vi har fritt att välja utefter våra viljor, men vi kan inte välja vilka viljor [vi har]”. Vi får helt enkelt agera som om vi har fri vilja - intuitivt känns det trots allt så och det ger dessutom personlig utveckling, om man vill ha det.

Determinismen borde ses som ett litet botemedel mot ångest över redan gjorda val och ett redskap för att ifrågasätta de existerande viljorna en har och hur man går tillväga därifrån. Min vilja var att få in ett annat perspektiv i valfrågan, där valet att skriva detta var mitt redskap.

Publicerad: 2022-09-09

Ansvarig utgivare: Raquel Frescia
© 2008 - 2024 Osqledaren.