Samhälle
Kultur
OL Gräver
Underhållning
På Campus

Okonventionell "self care"

Isabelle Holmér - Authorosqledaren@ths.kth.se

Victoria Rohrer - Photographerosqledaren@ths.kth.se

Att ta hand om sig själv har blivit något av en trend, särskilt online. Bara jag scrollar en kort stund på instagram så ser jag flera uppmaningar till att jag ska ta hand om mig själv och inte stressa för mycket över mina studier (lycka till med det). Visst varierar attityden en del beroende på vem jag pratar med, men att “ta en dag till sig själv” är inte något ovanligt, i en miljö där många mer och mer börjar prata om mental ohälsa.

Online romantiseras begreppet “self care”, som saknar en bra översättning till svenska men som i stora drag innebär att ta hand om sin hälsa. Det handlar både om fysisk och mental hälsa, men i samband till det hittar jag framförallt förslag på aktiviteter för att hantera det mentala, såsom stress, genom att gå på en promenad, koppla av en eftermiddag eller kolla på en bra film. Det finns gott om idéer på aktiviteter att göra hemma, gärna själv, som att ta ett bubbelbad, ha hemmaspa eller tända några ljus. Det är inte dåliga råd, särskilt inte för oss som behöver lära oss att koppla av och fokusera mindre på plugget. Ibland behövs en ledig dag med lugna aktiviteter och god mat för att ladda batterierna och göra sig redo för morgondagen eller kommande jobbvecka. Det jag däremot saknar är den hårda verkligheten som att ta hand om sig själv många gånger innebär.

Det är ofta som att tänka på mitt mående innebär att jag behöver göra en del svåra saker, som jag egentligen inte känner för att göra i stunden men som jag vet kommer underlätta för mig i längden. Till exempel kan det innebära att ta upp calculus-boken och lösa några uppgifter, inte för jag egentligen behövergöra det just nu, men annars kommer jag under min lediga tid inte kunna slappna av eftersom jag vet att jag kommer behöva göra uppgifterna senare. Och i slutändan vill jag göra uppgifterna, eftersom jag vill klara tentan så att jag slipper sitta med den hela nästa period. Och bara av att göra det under dagen, då jag annars kanske hellre suttit framför datorn och kollat på serier, så ger jag tid för andra roligare aktiviteter på kvällen och under helgen.

Så vad kan vi göra för att ta hand om oss själva på ett produktivt sätt? Förutom att lägga läxorna åt sidan under helgen för att ta det lugnt kan vi även se till att ha gjort det viktigaste utav dem under veckan. Visst är det lättare sagt än gjort, men om vi till exempel är mer uppmärksam under föreläsningarna eller tar bättre anteckningar när vi läser kurslitteraturen, innebär det mindre arbete senare. Vidare, istället för att belöna oss själva med att köpa hämtmat för tredje gången i veckan, kan vi förbereda några lätta maträtter under helgen eller när vi annars har lite extra tid. Det gäller att ha lite framförhållning, vad kan jag göra nu för att underlätta för mig själv senare?

Men i slutändan handlar det inte om att göra det som en skribent som lägger ner alldeles för mycket pengar på kaffe rekommenderar för att hålla livet rullande, det handlar om att göra just det som funkar för dig. Om inte annat är det här en uppmaning till att inte skjuta upp allt som behövs göras med syftet att belöna dig själv, för ibland innebär “self care” att göra de lite jobbiga sakerna, så att ditt framtida jag kommer tacka dig. Identifiera det jobbiga du skjuter upp att göra, och istället för att fortsätta lägga det åt sidan, riv av plåstret och få det gjort. I slutändan kan det vara mer hälsosamt än att ignorera problemen för en stund av lugn som du ändå inte kan njuta av när stressen av att ligga efter i skolan smyger runt hörnet.

Publicerad: 2021-11-02

Ansvarig utgivare: Raquel Frescia
© 2008 - 2024 Osqledaren.