Samhälle
Kultur
OL Gräver
Underhållning
På Campus

Studentlivets värden och möjligheter

THS Kårordförande Teo Elmfeldt - Authorordf@ths.kth.se

THS Vice Kårordförande Vendela Folke - Authorvordf@ths.kth.se

Kära medlem, Välkommen till, eller tillbaka till, studentlivet! Höst och terminsstart ger smak av nystart och tid för reflektion. Vilka är vi och vart är vi på väg?

Vi heter Teo och Vendela, och det här året väljer vi att ägna oss helhjärtat åt att förbättra livet för dig som student. Studierna tar en paus, och istället får vi den stora förmånen att, tillsammans med de andra heltidarna i kårledningen, leda THS framåt.

Kåren fyller kanske framförallt funktionen att samordna alla de aktiviteter som sker i sektioner och kårföreningar. Och oj så mycket aktiviteter det finns att samordna! Studiebevakning, fester, arbetsmarknadssamarbeten och mycket mer.

Vi har båda valt att engagera oss, i det ena och det andra. Mindre roller, större roller, ledarskapsroller eller att bara finnas med under utförandet. Det har fått ta mer och mer plats - framförallt eftersom det är så roligt att göra saker med andra engagerade. Men också eftersom det gett studentlivet en tydligare mening än att bara klara tentorna.

Utbildningen ger oss vissa nycklar till personlig utveckling. Arbetsmetoder, ämneskunskaper och förhoppningsvis en dos självdisciplin. Men studietiden kan erbjuda så mycket mer. Vilka är vi när vi kommer ut på andra sidan av utbildningstiden? Vad har vi lärt oss, mer än flervariabelanalys och att skriva vetenskapliga rapporter?

När vi två ser tillbaka på de år som tillbringats vid KTH är det varken hårdfakta från en kurs eller kortkommandon i kassan på extrajobbet som dyker upp. Istället är det erfarenheterna av att leda en grupp, coacha och motivera dem. Det intensiva fokus och den övning i att prioritera som utgör intensivveckorna under mottagningen. Att nästan uppgå i symbios när teamarbetet flyter perfekt under en stressig kväll i baren. Lyckan i att finna likasinnade och ett kontaktnät som spänner sig över antagningsår och utbildning.

Studentengagemang kan förutom de erfarenheter och egenskaper de skapar även ge en direkt knuff in i arbetslivet. Dels är det en möjlighet till ett brett kontaktnät som täcker stora delar av arbetslivet. Men det kan även vara ett bevis så gott som något på att man är precis den dedikerade och ambitiösa person som ett företag söker. En bekant var på ett första möte hos ett företag, där hon och VD:n kom in på ämnet studentengagemang. Hon berättade om hur hon startat upp ett utskott på sin sektion, de såväl framgångar som svårigheter detta genererat och hur hon hanterat dem. Efter att ha berättat om detta fick hon ett erbjudande om anställning på stående fot.

Budskapet som vi vill föra fram till dig är att göra det som just du finner givande och utvecklande. Studenttiden rymmer oändliga möjligheter, men inte oändlig tid. Använd den tid du har väl. Fundera på vem du vill vara på din examensdag. För Vendela innebar det att sluta det där extrajobbet som ändå inte kommer leda till något spännande efter examen. För Teo har det gett den torra tekniska fysikern en ingång till alla de mjuka värdena som kanske faktiskt är viktigast, ändå. Och slutligen, för oss båda att ta steget och fortsätta utveckla oss själva såväl som kåren på heltid. Hur du vill ta vara på din studietid är upp till dig, men se till att det är ett aktivt val!

Publicerad: 2021-11-11

Ansvarig utgivare: Benjamin Javitz
© 2008 - 2023 Osqledaren.