Samhälle
Kultur
OL Gräver
Underhållning
På Campus

Studentinflytande: från torrt till hott

THS Chefer för utbildningsinflytande, Amanda och Tilda - Authorutbildning@ths.kth.se

OK, so let’s be honest - utbildningsbevakning låter inte speciellt hett.

För gemene student låter det förmodligen mer lockande att anordna en sittning än att sitta på möten med folk från KTH. Men något inte alla vet är att den där gasquen, det där spexet, eller den där skidresan faktiskt är möjlig på grund av just studentinflytandet. Det är nämligen det som är en studentkårs existensberättigande. Enligt högskolelagen så är det just utbildningsbevakning som gör en organisation till en studentkår!


Men varför trycker vi på detta? Jo, vi har ett eget litet mission i år; att göra studentinflytande sexigt!


Hur gör vi då det bäst? Genom att öka engagemanget, och att visa vikten av studentinflytandet kan vara en bra stans att börja!


Något annat vi tycker är fantastiskt med studentinflytande är att det kan göras på många olika sätt. Visste du att vi studenter är med och påverkar på varje nivå i KTH:s organisation? Det finns kursnämnder - som direkt influerar en enskild kurs. Studienämnder - som arbetar för hela programmets räkning. Och så finns det skolråd, där sektionerna från samma skola får chansen att påverka i frågor som rör hela skolan. Vi som står bakom denna text arbetar med påverkan på heltid som Chefer för Utbildningsinflytande (CFU) i THS Kårledning. Vi influerar på central nivå, där KTH:s strategiska roll ligger i fokus. Hela vägen från grundutbildningsutskottet upp till Universitetsstyrelsen där Kårordförande sitter som ledamot! (fett hett!) Det är rätt häftigt att sitta på möten med Rektor, och där våra åsikter är likvärdiga.


Visst, för alla kanske detta inte låter speciellt flashy, eller till och med torrt. Vi är medvetna om att det bland vissa finns en uppfattning om att utbildningsmänniskor är just, torra. Men faktum är - och håll i hatten nu för det kanske förvånar dig - att vi faktiskt, precis som alla andra, hänger tillsammans och har kul! Ja, vi har ett intresse av att bedriva utbildningsinflytande, men det betyder inte att det är allt vi gör. Även vi älskar att gå på sittningar, hänga på fredagspuben och engagera oss i andra delar av studentlivet.


Tillbaka till vårt mission: att göra studentinflytande sexigt. Det är sen gammalt att CFU:erna håller i utbildningsråd, ett råd där vi, främst med sektionernas utbildningsansvariga ses för att byta erfarenheter och hjälpa varandra. I år har vi valt att “spice things up a bit” genom att ha olika typer av häng efteråt. Vi började starkt med att samarbete med Nymble Klubbmästeri (NKM) och hade ett eget rum på en av deras pubar vilket var enormt uppskattat #TackNKM. Men vet du vad det bästa med utbildningsråden är? Jo, att precis alla är välkomna.


Så summa summarum, även om våra möten med KTH är en stor del av vårt arbete, och något vi tycker är av enorm vikt, vill vi påpeka att vi utbildningsmänniskor är så mycket mer än så. Och det är precis det vi vill visa i år! Inflytande är sexigt, kom ihåg det!


Följ oss på Instagram!

Publicerad: 2021-12-09

Ansvarig utgivare: Benjamin Javitz
© 2008 - 2023 Osqledaren.