Samhälle
Kultur
OL Gräver
Underhållning
På Campus

Nya Albano campus invigs – nästan 1000 nya (dyra) studentbostäder

Filip Axelsson - Authorfilip.axelsson@osqledaren.se

Benjamin Javitz - Photographerbenjamin.javitz@osqledaren.se

Onsdagen 20 september invigs nya Albano campus och Osqledaren var självklart på plats. Förutom 70 000 kvadratmeter utbildnings- och forskningslokaler som till största del kommer användas av SU så har området även nästan 1000 nya studentbostäder. Men klarar studenters ekonomi verkligen hyrorna?

En mulen och duggig onsdagsmorgon promenerar jag och min fotograf Benjamin mot det nya campusområdet Albano, precis norr om Albanova. Ingen som åkt Roslagsbanan kan ha missat det stora byggprojekt som pågått där sen 2015. Fem miljarder svenska kronor har förvandlats till 70 000 kvadratmeter universitetslokaler och 1000 studentbostäder på den här tidigare industritomten mellan KTH:s och SU:s campus. "Och det finns också närhet på det sättet till ett rikt campusområde som sträcker sig från Frescati ner till Valhallavägen. Det binder ihop oss två [...]” sa KTH:s rektor Anders Söderholm under invigningen.


Även om majoriteten av lokalerna kommer användas av SU så är en av byggnaderna KTH:s, ett grönt hus med en skywalk in i den nuvarande Albanova-byggnaden. Men några nya utbildningslokaler eller studieplatser för teknologer handlar det inte om, den nya byggnaden kommer bara att innehålla kontor och labb för lärare. De andra lokalerna däremot innehåller undervisningslokaler och enligt Mauritz Torstenson, projektledare SU, så kommer cirka 11 000 studenter ha sin hemvist här.


KTH har under den senaste tiden haft kraftigt ökade lokalkostnader vilket Maria Granath, biträdande fastighetschef på KTH, kommenterade på. Enligt henne kommer huset att ha verksamhet som flyttat från Kista och KTH har kunnat minska sina lokalytor där. Dessutom är det bara 40% av huset som KTH står för, resten kommer SU att finansiera.

De två kårordförande som deltog, Niklas Carlbaum från THS och Disa Ahlblom-Berg från SUS, kommenterade både på de nya studentbostäderna som byggts på campus Albano. “Vi har tyvärr en situation där många studenter måste välja bort sina studier på KTH, SU eller andra universitet och högskolor i Stockholm just på grund av de inte får tag på en bostad” sa THS Kårordförande Niklas Carlbaum under invigningen.


Jag och Benjamin fick besöka en av studentlägenheterna som Svenska Bostäder har i området. Lägenheten var väldisponerad men i det mindre slaget för att vara en etta med pentry, endast 21 kvadratmeter stort. Majoriteten av lägenheterna (cirka 800 av 1000) på området är studentettor. Som med all nyproduktion är hyrorna ögonvattnande, 21 kvadratmeter går på cirka 7000 kr i månaden och ett korridorsrum på 15 kvadratmeter kostar 5500 kr i månaden. Med tanke på att studiemedel och lån från CSN kommer att vara runt 14 000 kr i månaden (men inget på sommaren) nästa år så måste vi fråga oss om dessa studentbostäder verkligen är gunsten som alla på invigningen verkar anse.

Invigningen slutade med en ceremoni där alla talare tillsammans fick vattna ett ekträd som stått på platsen innan bygget och som nu återplanteras. I hetsen så ropade jag “FOTA TRÄDET” till Benjamin och han sprang iväg. Bilderna blev bra tillslut tycker jag i alla fall, vad tycker du?

Publicerad: 2023-09-20

Ansvarig utgivare: Benjamin Javitz
© 2008 - 2023 Osqledaren.