Samhälle
Kultur
OL Gräver
Underhållning
På Campus

Är man stark måste man vara snäll

Carl Housten - Authorcarl.housten@osqledaren.se

Cornelia Thane - Illustratorosqledaren@ths.kth.se

Kåren är en intresseorganisation av betydande storlek. Med 10 000 medlemmar och en omsättning på 40 miljoner påverkar vi studenters liv dagligen. Därför måste man utöva sin makt ansvarsfullt.

När man engagerar sig ideellt är det lätt att glömma bort hur mycket inflytande man har. Ofta är man förtroendevald i korta intervall, och resultatet från ens engagemang kanske inte syns tills efter man tagit examen. Ändå är det vi gör viktigt.


Man ska få lära sig av sina misstag. För många, sitter man för första gången i en styrelse. Eller har ekonomiskt ansvar för första gången. Det är naturligt att allt inte går perfekt, och att man tar med sig lärdomar från det. Därför är det viktigt att vara snälla mot varandra, hjälpas åt och att vara förstående för misstag.


Ändå, är det inte alltid i längden det snällaste att vara just snäll. För att lära sig och utvecklas behöver man få kritik och konstruktiv feedback. Och man måste vara mottaglig för det. Klappar man varann bara på axlarna så kommer man ingen vart.

Även mot sig själv måste man vara förlåtande, och någonstans begränsa sitt engagemang. För att det ska vara hållbart. För ens egen skull, och för att det är det ansvarsfulla att göra gentemot organisationen. Det gynnar ingen att man bränner ut sig. Jag ser allt för många ideellt engagerade bränna ut sig. Inte minst eldsjälar som håller mindre föreningar vid liv, eller ordföringar som har på tok för mycket press på sig. Därför är jag tacksam att ett av kårens mål i årets verksamhetsplan arbetar mot just detta. Men det finns alltid mer man kan göra.


Förtroendevaldas styrka kommer från just förtroendet de har fått. Pengarna man förvaltar är inte ens egna. Det får man också komma ihåg när man engagerar sig, man har medlemmar i ryggen som tror på ens förmåga och bär faktiskt ett ansvar gentemot dem.


Min avsikt är inte att skrämma bort dig från att engagera dig. Det är superkul! Tvärtom - jag vill påminna om vikten i det vi gör. Och att det inte alltid är kul.På sektionen påverkar man i huvudsak studietiden för andra man känner, eller kommer att få lära känna. Däremot på kåren centralt finns det så många fler perspektiv att ta till sig för allt man gör. Det finns anställda, och så många eldsjälar som får hela maskineriet att fungera.


I det här numret kommer du få läsa mer om makt. Reflektioner kring vem som har makt på THS. Granskningar av makthavare på KTH, och vem som har makt över din studietid. En lustfylld krönika om makt i sängen. Och mycket mer.

Publicerad: 2022-01-18

Ansvarig utgivare: Raquel Frescia
© 2008 - 2024 Osqledaren.