Samhälle
Kultur
OL Gräver
Underhållning
På Campus

120 år av studentliv på KTH

THS Kårstyrelseordförande Filip Axelsson - Authorstyrelsen@ths.kth.se

Jag heter Filip och sitter i THS Kårstyrelse. Idag är jag dock inte styrelseledamot utan historieberättare, följ med mig på en tidsresa genom vår historia!

Som jag tror att många av er vet så fyller THS 120 år under 2022 och i samband med detta så vill jag berätta om några av de stora händelserna som hänt i kåren och KTH:s studentliv över de senaste tolv årtionden.

1902 – Kåren grundas med målet att KTH ska avskaffa det så kallade ”pliktsystemet”. Som student var man tvungen att betala böter till KTH om missade en föreläsning. Boten låg på en hel krona, vilket var mycket pengar för en student på tidigt 1900-tal. Denna fråga samlade studenterna och 30 januari 1902 grundades Tekniska Högskolans Elevkår (som 1910 döptes om till vårt nuvarande namn). Studenterna hade skrivit ihop en utredning om pliktsystemet men de behövde hjälp för att få rapporten i händerna på KTH:s lärare. Den hjälpen kom från självaste Kungen 1904. Utredningen ledde till en livlig debatt men tillslut kom beskedet – pliktsystemet skulle avskaffas! Med det så vann studenterna sin första vinst gentemot KTH, men det skulle inte bli den sista!

1910 – Spex på KTH är en mycket gammal tradition. Det som idag kallas Kårspexet kan spåra sina rötter till 1867, vilket gör det en av de äldsta föreningarna på campus. Kårspexet blir en officiell kårförening 1910 men vägen till dagens verksamhet har inte varit rak. Under långa perioder på 50- och 60-talet så tystnade rimmen och sången på KTH, förutom ett par jubileumsföreställningar. På THS 75-årsjubileum 1977 sattes en jubileumsuppsättning upp och sen dess har spexen varit regelbundna igen!

1930 – Nymble öppnade sina dörrar men frågan om ett kårhus har varit aktuell ända från att KTH började flytta till nuvarande huvudcampus 1917. KTH nekade kåren tillräckliga lokaler länge och hotade regelbundet att slänga ut studentkåren från de få lokaler som vi fick vara i. Tillslut lyckades kåren samla ihop pengar till ett kårhus som byggdes på Kungahusets mark nära campus. Detta är den äldsta delen av Nymble, den del som innehåller Gasquen, Gamla matsalen och Puben. Två tillbyggnader har skett sen dess, en 1952 (där KårX, Nya matsalen och Gröten ingår) och 1977 (där Kröken, Restaurangen och Kårbokhandeln ingår).

1956 – Är elektronen gul? Tro det eller ej men det var en av de mest kontroversiella frågor detta år. Detta år hade kåren gjort en färgtilldelning för de dåvarande sektionerna. Elektro blev vit och Kemi gul, men vid det laget hade Elektro redan använt den gula färgen för sina sångböcker – och var inte en viss elementarpartikel gul? Sektionen ockuperade Nymble i protest och den revolutionärsorkester som bildades blev sedan Promenadorquestern och med Baletten paletten (PQ) som har underhållit teknologer (i gulrandiga tröjor) ända sen dess.

1962 – Det var först 1921 som civilingenjörsutbildningarna på KTH blev tillgängliga för kvinnor. Innan dess fick kvinnor bara börja som specialelever. Det tog dock ett bra tag för alla utbildningar att öppnas. Sista programmet som öppnades för kvinnor var Väg- och vattenbyggnad (motsvarande dagens Samhällsbyggnad) vilket skedde så sent som 1962!

60-tal – Aaah, studentovven, en symbol för Svensk studentkultur. Ett fenomen som antagligen uppstod på KTH någon gång under 60-talet! En historia som jag hört på fysik (kanske en skröna, kanske sanning) är att det till och med var där som ovven började användas. Det kanske var en gåva från Televerket själva eller kanske uppstod av en annan anledning. Hursomhelst så kan man med säkerhet säga att på 70-talet var ovven väletablerad på KTH och spred sig sedan därifrån till resten av landet.

1977 – En av de mest uppskattade årliga eventen på KTH är Quarnevalen och Squvalp! Jag minns fortfarande mitt första år där jag fick se Quarnevalen för första gången och jag hoppas att ni som missat på grund av Corona ser lika fram emot Squvalp i maj som jag gör. Det var 1977 som Quarnevalen hölls i kårens regi för första gången och tre år senare uppfanns också Squvalp och har varit en del av KTH:s kultur ända sen dess.

2016 – Till sist ska jag dra en historia som en del av er kanske minns! Under 2016 var ett namnbyte från THS till KTHS aktuellt. Det fanns en rörelse för att vårt namn skulle matcha KTH:s mer och debatten var livlig. Tillslut gick en enkät ut till alla 9000 kårmedlemmar. Jag tror att ni kan gissa vilket förslag som som vann – 56% röstade för att behålla det nuvarande namnet.

Vill du läsa mer om THS historia så kan du läsa mer i boken ”Osqulda och Osquar 1902–2002” som publicerades till 100 årsjubileumet. Den går att hitta i Nymble eller KTH:s bibliotek.

Firandet av THS 120 fortsätter och 9 april kommer en jubileumssittning hållas för att fira tillfället. Ses vi där? Jag hoppas verkligen det så vi kan fira in en av Sveriges fetaste studentliv tillsammans!

Publicerad: 2022-04-09

Ansvarig utgivare: Raquel Frescia
© 2008 - 2024 Osqledaren.