Samhälle
Kultur
OL Gräver
Underhållning
På Campus
Podcasts
Insändare

Farväl kära Järnvägsgrillen

Erik Häggström - Authorosqledaren@ths.kth.se

Anna Söderberg - Photographerosqledaren@ths.kth.se

Jag tror inte jag var ensam om att känna att det högg till i hjärtat då jag anlände till campus en höstmorgon och såg ett antal män – inte försiktigt och varsamt, inte respekt och vördnadsfullt, utan med en brutal hänsynslöshet jämna Järnvägsgrillen med marken. Vad är det som har hänt och varför revs egentligen Järnvägsgrillen?

Storyn lyder som följande: marken som Järnvägsgrillen tidigare stod på ägs av SL – Stockholms Lokaltrafik – och Järnvägsgrillen har hyrt marken av SL. SL har krav på sig att handikappanpassa Östra station och planerar att anlägga en handikappsramp. Så här skrev SL i ett mejl till Osqledaren:

– Det gjordes en större upprustning och ombyggnation av Stockholms Östra 2015/2016, men åtgärderna för tillgänglighet vid entrén från Drottning Kristinas väg kunde inte färdigställas då eftersom grillen stod i vägen. Järnvägsgrillen överklagade till hyresnämnden, men efter förhandling är grillen nu borta. Arbetena vid entrén beräknas starta i vår och slutföras under sommaren.


Som det framgår av mejlet var inte ägaren av grillen särskilt nöjd med beslutet och försökte överklaga det. När jag pratade med personalen på grillen framgick också besvikelsen tydligt. Jag känner mig precis som personalen också sorgsen över att grillen inte längre finns kvar. Att överhuvudtaget riva någon verksamhet med prefixet järnväg är enligt mig en kulturhistorisk skymf. Det är en trygg gemensam punkt som förenar många svenska städer. I min hemstad Luleå har vi också en Järnvägsgrill, på Järnvägsgatan precis bredvid en Järnvägsstation.


Självklart kan jag inte skylla på SL – det är bra att det byggs en handikappramp till Östra Station, men kunde inte grillen ha flyttats? Nej tydligen fick inte grillen tillstånd att stå på annan plats och som så ofta när kommunala byråkrater är inblandade så blev det möjliga omöjligt. Vi får helt enkelt acceptera att Järnvägsgrillen har sagt sitt.


Järnvägsgrillen kom på plats för cirka 10 år sedan och har sedan dess varit en trygg fast punkt för många av oss som pluggar på KTH och den var bland det första man bekantade sig med som förstaårsstudent. Jag minns själv med värme nollningsperioden 2017 då jag avnjöt flertalet Lumberjack-burgare.


Numera finns Järnvägsgrillens meny integrerad i restaurang La Campus men det är tyvärr en klen tröst då den betryggande känslan av beställa en rejäl Tunnbrödsrulle i det ikoniska kioskfönstret är borta. Låt oss hoppas att Järnvägsrestaurangen i Östra station förblir orörd. Som sagt – prefixet Järnväg är bland det finaste vi har.Publicerad: 2020-03-24

Twitter logo

Ansvarig utgivare: Cornelia Thane
© 2008 - 2020 Osqledaren.