Samhälle
Kultur
OL Gräver
Underhållning
På Campus

Storslagen studentfest på Stockholms gator

Alexandra Andersson - Authoralexandra.andersson@osqledaren.se

Anna Pavliashvili - Photographeranna.pavliashvili@osqledaren.se

Anastasia Angeli - Photographeranastasia.angeli@osqledaren.se

Benjamin Javitz - Photographerbenjamin.javitz@osqledaren.se

En vecka i maj intar studenter iklädda regnbågens alla färger Valhallavägen för att delta i Norra Europas största studentevenemang. Det svetsas, hamras, målas, och kvällarna spenderas i öltältet eller på SM-i-fest. Den stora finalen är den 13 maj, då 32 ekipage tågar längs Stockholms gator. Det här är Quarnevalen 2023.

Det är sex år sedan sist, på grund av ett pandemi-uppehåll, och därför känns det extra högtidligt när Valhallavägen mellan Stadion och KTH förvandlas till Quarnevalens byggplats en vecka i maj. Här ska över 500 studenter i 32 bygglag skapa de ekipage som ska tåga genom centrala Stockholm.

Under byggveckan blir vädret bara bättre och bättre för att framåt helgen nå sitt crescendo. Vi böjer hönsnät tills fingrarna blöder och gör papier-maché av tidningar tills händerna blir svarta, stämningen på SM-i-fest-sittningarna skjuter i taket och på kvällarna somnar man ovaggad med bygglåtens tra-la-la, tweedeledeedee, kom hit om du vill ringandes i huvudet.

I vårt lag är vi 24 studenter från fyra sektioner på KTH samt Stockholms universitet och Karolinska Institutet. Alla känner någon sedan innan, men ingen känner alla. Medan vi sågar, klistrar och målar lär kemisterna samhällsbyggarna och fysikerna om bakterieceller, vi jämför sektionernas traditioner och mot slutet av veckan grupperar vi oss inte längre utifrån färg på ovvebenen. Det är en speciell gemenskap som uppstår när man för en vecka lägger skolallvaret åt sidan för att hänge sig åt något som plockar ut de bästa delarna av studentlivet.

* * *

Fredag den 12 maj. Dagen före Dagen Q. Stämningen på byggplatsen är förvånansvärt lugn trots att det bara är ett par timmar kvar tills det är slutbyggt. I vimlet av ovvar och frackar hittar vi Sophie Dellmark, Quarnevalens general:

Hur är känslorna inför morgondagen?
– Jag är jättetaggad, men jättenervös.

Har veckan gått som du väntade dig?
– Jag kunde inte vänta mig att det skulle bli så här bra i och med att det är en nystart. Men det har varit så bra uppslutning, och byggarna är så bra!

Har du någon favorit bland bidragen?
– Jag gillar generellt de som är mer riktade till barn; Flygare Bob är väldigt populär. Jag älskar också M20 och Ölhäveriets bidrag då de verkligen visar de ingenjörsmässiga aspekterna.

Bidraget som tveklöst tar mest plats på byggplatsen är “Mortal Maskineriet” med nummer 15 och två SL-bussar:
– Vi snackade med Keolis och sa att vi skulle vilja ha bussar, och de sa: “hur många?”, berättar Viktor Dyrvold, quapten i laget som består av 31 studenter från bland annat Maskinsektionen.

Vad bygger ni?
– Det är baserat på en bokserie från 80-talet och en film från 2018 – Mortal Enginees. Det är en postapokalyptisk uppsättning där städer äter upp varandra, och vi bygger Stockholm.

Har det gått som väntat?
– Det är svårt att veta hur det ska gå när man har en buss som man inte vet hur den funkar innan man ser den. Från början hade vi till exempel tänkt ta av hela taket och bygga om på båda bussarna, men så blev det inte.

Vad är det bästa med Quarnevalen?
– Hela upplevelsen! Det har varit flera månader av att planera på papper och nu får man se det förverkligas. Och alla byggare har verkligen varit fantastiska.

På andra sidan byggplatsen bygger 22 studenter från Arkitektursektionen med mera bidraget “Finskt kärnvapen”. Det är Muminhuset som raket; en idé som delvis kom till i och med Sveriges och Finlands Natoansökningar som präglat den senaste tidens nyhetsrapportering.
– Vi ville göra något lite satiriskt, säger Ivar Svensson.

Har allt gått som planerat?
– Vi har inte kunnat vara här så jättemycket i veckan då vi haft jättemycket plugg, säger Julia Nordlöf. Men nu är det finliret vi håller på med.

Vad är det bästa med Quarnevalen?
– Gemenskapen, laget! Jag har typ inte ens rört mig utanför den här rutan.

* * *

Dagen Q. Det är lördag den 13 maj och från tidig morgon görs de sista förberedelserna. Alla ekipage transporteras från byggplatsen upp till KTH, gator spärras av och juryn installerar sig vid Handelshögskolan. En av jurymedlemmarna är Tâm Vũ, känd som övningsassistent och grundare till Facebook-gruppen Legends of Tâmorrow.

Hur kommer det sig att du sitter i juryn?
– Jag har ingen aning, men Sophie (Quarnevalens general reds. anm.) bjöd in mig. Jag antar att jag är med för att de flesta studenter känner till mig.

Vad har du för förväntningar?
– Jag har väldigt höga förväntningar trots att jag aldrig varit med förut. Allt ser väldigt imponerande ut och det är väldigt kreativa lösningar.

Klockan 14.08 smäller det. Eller, det är planen, men det är inte förrän klockan 14.39 som klartecken ges och Konglig Amiralitetet skjuter startskottet varpå tåget börjar sin färd nedför Drottning Kristinas väg. Valhallavägen, Odengatan, Sveavägen, Kungsgatan och Sturegatan lyder rutten som tar ekipagen förbi en enorm publik och tillbaka till byggplatsen för snabbast möjliga rivning innan det bär av mot slutfest. Och så är det tre år kvar tills Stockholms gator återigen kommer fyllas av storslagna ekipage som ger allmänheten en glimt av vad Stockholms studentliv innebär.

Publicerad: 2023-05-23

Ansvarig utgivare: Benjamin Javitz
© 2008 - 2023 Osqledaren.