Samhälle
Kultur
OL Gräver
Underhållning
På Campus

Quarnevalen RELOADED

Celeste Holm - Authorceleste.holm@osqledaren.se

Quarnevalen - Photographergeneral@quarnevalen.se

För nästan exakt tre år sedan skrev jag en artikel om en stor sorg inom studentlivet: Quarnevalen var inställd. Jag förstod inte riktigt den fulla innebörden av det, då jag som förstaårsstudent aldrig hade deltagit i en Quarneval. Det påståendet stämmer tyvärr fortfarande. Inte bara för mig, utan för en övervägande majoritet av Stockholms studenter.

I år gör Quarnevalen äntligen comeback, efter sex år i ide.

Så var innebär egentligen Quarnevalen? Vad är hajpen? Eftersom jag inte hade någon personlig erfarenhet att utgå ifrån i min redogörelse av detta, letade jag upp någon som hade bättre koll. Quarnevalsgeneralen Sophie Dellmark och TemaQuordinatorn Simon Sundström berättar om sina favoritbidrag genom tiderna, varför Quarnevalen är en sådan höjdpunkt och deras bästa tips för ett lyckat bidrag.

De allra flesta som går på KTH nu har ju aldrig varit med om en Quarneval tidigare. Hur känns det för er, som organiserar?

Simon: Jag har ju varit med i Quarnevalen tidigare, jag byggde 2017. Jag vet ju exakt hur det kommer bli. På ett sätt är det väldigt kul för att man vet hur det har varit och vad man borde sikta på att det blir, men man är också medveten om att man är en av få som faktiskt har upplevt det. Man har en tydlig bild själv om att “Ah, det är ju så där” men ingen annan kan riktigt ens greppa tanken om hur det är – det är i en helt annan skala än många andra saker som görs (i stundetlivet reds anm).

Sophie: Det jag har upplevt, nu när vi har varit runt på campus en del, det är att det är väldigt många föräldrar, kompisar, eller storasyskon som har koll på vad det är. Det är sjukt hur många vi har pratat med som själva har sagt att de visste att de skulle gå på KTH för att de såg Quarnevalståget när de var små. Bara den grejen – även om folk inte har varit med och byggt, så har man ändå hört om det och har en uppfattning om vad det är.

Även om man inte kan locka folk till att vara med på samma sätt som man har gjort tidigare, så håller vi på och bygger upp det här nya, tillsammans med studenterna. Det blir annorlunda, men inte svårare. Vi har bara lite mer ansvar.

Vad är skulle ni säga är “grejen” med Quarnevalen? Varför ska man vara med?

Simon: Det händer ju bara vart tredje år. Jag skulle fundera på ifall tentan man skriver i juni, som kanske går fyra gånger om året… Om du väljer att skriva den istället för att göra Quarnevalen, som är en gång var tredje år, då tycker jag att…

Det finns många tentatillfällen men bara en Quarneval?

Simon: Ja, det är ju så! Det är verkligen en unik upplevelse. Vi vill ju ha med studenter som byggare, men sen har vi också undergruppare. Om man vill hjälpa till att anordna det här, så vill vi också ha folk!

Sophie: Det är verkligen en hyllning till Stockholms studentliv. Vi vill få med allt som alla studenter tycker är kul. Det handlar om gasque, göra tidningar, ta bilder, rita saker, göra småtävlingar, festa, bygga. Alla ska kunna känna att de får göra något som de tycker är kul.

Simon: Jag tror aldrig jag har känt mig lika mycket som student som när jag gick i tåget. Det är så mycket människor. Man känner verkligen: “Det här är vad man gör som student”. Det här är skillnaden på att plugga och inte plugga, egentligen – att vara i tåget, eller vara i publiken.

Ett lyckat Quarnevalsbidrag

Sophies tips:

 • Gör ett bidrag med max 1-2 dagars byggtid
 • Använd resten av tiden för skolarbete och för att gå runt på byggplatsen och njuta av allt det roliga som händer
 • Ha med någon igenkänningsfaktor - det gör det roligt för de som tittar på tåget också!

Simons tips:

 • Ha med något som engagerar, till exempel något som är lite spexigt eller att ni gör något mer än att bara stå
 • Anpassa er till vilka kompetenser som finns i laget: är det någon som kan svetsa, dra nytta av det! Men känn ingen press kring det – alla kan lära sig att hamra och spika
 • Man kan också satsa på att vinna pris för bästa tekniska lösning. Senast (2017) vann en bil med två framdelar, som båda kunde köra men som också kunde koppla loss sig helt och köra runt för sig själva, och sen koppla ihop sig igen.

Vilket är ert favoritbidrag?

Sophie: Mitt är från 1990 tror jag, det var ett gäng som har klätt ut sig till dominobrickor. Det tog typ en dag att göra. De tog liksom två madrasser, lite tyg, och satte prickar på. Sen hade de någon person längst fram som visslade olika kombinationer, så att de visste om de skulle snurra, gå framåt eller om de skulle ramla. Så de ramlade runt hela Stockholm i massa olika formationer.

Simon: Mitt favoritbidrag är nog ett bidrag från flyg som vann 2017. De byggde en AT-AT från Star Wars, som kunde röra på huvudet och skjuta kolsyra och grejer. Den var riktigt fet.

Sophie: Den lösningen var jättefin, men det var inte så att de hade massa coola styrsystem i den, utan det var pinnar och snören som man satt och drog fram och tillbaka i tre timmar, så man behöver inte heller känna att man behöver ha gått klart sin utbildning för att man ska ha det som krävs.

Hur skulle ni beskriva Quarnevalen för er mormor?

Simon: Jag skulle säga att det är som en stor studentfest under en vecka, där studenter bygger en massa spexiga saker, som man sen går runt i ett tåg med. Det är så man säljer in det till allmänheten – jag kanske inte nämner att vi dricker öl…

Sophie: …hela tiden?

Simon: …ja, fem dagar i sträck, liksom.

Sophie: Jag skulle beskriva det på samma sätt – det är en hyllning till, och en uppvisning av, Stockholms studentliv.

Det är så lätt att studentliven blir väldigt campuscentrerade, och här så tvingar vi Stockholm att stanna upp och säger “Titta på oss”.

Vad händer under våren?

Mars

 • 3e: Inlämningspub - inlämning av lagets bidrag
 • 24e: Presentationspub - presentation av vilka lag som staben har valt ut att vara med i tåget

April

 • 6e: BRUX-tidningar ges ut till alla bygglag

Maj

 • 5e: Quarnevalsvakan - öltältet öppnar. SM i fest sätter igång.
 • 6e: Byggplatsen öppnar kl 06.00 (tagga bygglåt!)
 • 6e-12e: Byggande 6-18. På kvällen öppnar öltältet och SM i fest fortsätter.
 • 13e: TÅGDAGS kl 14.08! Efter tåget rivs bidragen och på kvällen är det slutfest.

Är du intresserad av att vara med i Quarnevalen? Glöm inte att sista dagen att anmäla ett lag är 3 mars!

Vill du ha ännu mer full-immersion i Quarnevalen? Då kan du vara med och hjälpa till som undergruppare! Info och anmälan hittar du på ug.quarnevalen.se.


Publicerad: 2023-03-01

Ansvarig utgivare: Raquel Frescia
© 2008 - 2024 Osqledaren.