Levande Levengood levererar


En av Sveriges kanske mest folkkära och meriterade medieprofiler, som bl.a. genom sina fantastiska sommarprat och tänkvärda tweets fångat mångas hjärtan, gästade KTH under humorveckan 2012. Osqledaren hade den stora äran att möta Mark Levengood inför förhandsvisningen av hans kommande show ”Sound of Mark” som utspelade sig på Nymbles stora scen lördag 11 februari.

Den skicklige jazzmusikern Per ”Texas” Johansson, som ingår i föreställningen, soundcheckar några av sina många instrument när kvällens huvudperson anländer. Toner som för tankarna till arabiska ormtjusare strömmar ur Johanssons klarinett då Mark sträcker fram handen och hälsar med sin karaktäristiska finlandssvenska. Mark inleder intervjun med att försäkra oss om att han är en snäll person men tillägger snabbt att han även kan vara vass ibland. Lyckligtvis visar han inte mycket av denna ”vassa” sida den här gången, istället utstrålar han massor av positiv energi och bjuder glatt på många underhållande historier. Bland annat kommer det fram att han på 80-talet agerat tuff modell för ett lädermärke, detta under sina, som han själv uttrycker det, ”pre-mumindagar”. Under showen gestaltas ytterligare en sida hos denne ständigt överraskande person, nämligen en äventyrlig och orädd Mark som spontant slänger sig huvudstupa in i oförutsägbara situationer.

”Sound of Mark” är en show som tydligt anspelar på den kända musikalen ”Sound of Music”, en musikal som varit en central del av Marks uppväxt. Mark såg filmen för första gången som åttaåring och i samband med detta föddes en dröm om att ta sig ifrån det grå Gäddviken hemma i Finland ut till drömmarnas värld, där han kände att han hörde hemma. ”Sound of Mark” tar publiken tillbaka till ett tillfälle där Mark som fjortonåring rymmer hemifrån till ett kloster i Österrike i strävan efter att finna denna drömvärld. Allt går inte riktigt som han har tänkt sig och han lämnar Österrike med lärdomen att verkligheten inte alltid stämmer överens med ens drömmar. Tillsammans med många mindre, parallella berättelser och anekdoter förespråkar Mark vikten av att prova sina drömmar men också att lära sig anpassa livet efter dem. Trots titeln innehåller showen inte så mycket sång från Marks sida. Mark berättar att han insett att man ska hålla sig till det man är bra på och tillägger att ”Publiken skulle nog hellre vilja höra mig dricka en flaska rödvin på scenen än att höra mig sjunga”.

Vid frågan om Marks favorituppfinning är svaret Penicillinet. Dessutom vill han att framtidens ingenjörer ska producera bra produktbeskrivningar, som är enkla att förstå sig på. Generellt tycker han att det finns flera enkla och icke-tekniska uppfinningar kvar att klura ut. ”Det måste inte vara så komplicerat för att det ska vara en bra uppfinning. Ta till exempel den så kallade ”känguru-metoden” som visat sig mycket effektiv vid behandling av barn som fötts för tidigt. Metoden innebär att barnet under lång tid bärs nära kroppen, en mycket enklare behandling än att ha barnet liggandes i en kuvös”.

Mark berättar om de förvånansvärt många yrkes-idéer och drömmar han haft genom livet. Först ville han bli steward men när han ansökte vid 16 års ålder var han för ung. Omkring 20 år senare gjorde han ett nytt försök men denna gång var det inte åldern som satte käppar i hjulet för honom. Visst vore det trevligt att ombord på ett plan bli bemött av Marks bländande leende men gångarna hade nog blivit för trånga och betjäningen ohanterbar när folk insåg vem som kom när man tryckte på betjäningsknappen! Det var lite därför det inte var aktuellt för Mark att ens få praoa, flygbolagen oroade sig för att det skulle bli för stor uppståndelse med en kändis jobbandes på planet. Däremot har han praoat som arkeolog, ett yrke som han efter en dag insåg definitivt inte var något för honom. Enligt honom själv, platsar han bättre dansandes på en äng med en gitarr än grävandes i jorden med en liten borste. Om han skulle jobba med något annat än det han gör idag skulle han kunna tänka sig jobba inom vården. ”Efter en dag på ett sådant jobb skulle man känna att man gjort nytta, något man sällan känner efter en dag på tv”.

Engagemanget för att göra nytta är något som är typiskt för Mark som har ett brinnande intresse för att hjälpa andra. Sedan 2008 är han ambassadör för hjälporganisationen Unicef som hjälper fattiga barn runt om i världen. Marks entusiasm för Unicef startade redan som ung då han såg upp till olika kända UNICEF-ambassadörer som till exempel Roger Moore.
Innan Mark måste gå för att förbereda inför kvällens show slinker frågan in: KTH eller Chalmers? ”KTH. Jag är en Stockholmskille. En gång då jag var i Göteborg fick jag frågan om jag var från Stockholm och när jag svarade ”ja” sa personen ”Ja, det hörs!”.”